Facebook conversion pixel

Posledné príspevky

10 výhod, konzumácie pálivých jedál
forum0 komentáre today23.11.2024
Stále viac sa v médiách objavujú zdokumentované zdravotné výhody...
Top 10 najpálivejších papričiek na svete
forum0 komentáre today23.11.2024
Chilli papričky sú obľúbenou zložkou mnohých jedál po celom svete....
Začíname s pestovaním chilli: Od klíčenia k bohatej úrode
forum0 komentáre today23.11.2024
V tomto blogu sa pozrieme na kľúčové kroky pestovania. V prípade...

10 výhod, konzumácie pálivých jedál

Stále viac sa v médiách objavujú zdokumentované zdravotné výhody konzumácie pálivých jedál. Dnes si povieme, ktorá chemikália robí z pálivých jedál zdravé a tiež ktorých 10 výhod vám ich konzumácia môže priniesť.

Je to práve chemická látka kapsaicín , ktorá sa už stovky rokov využíva na ochranu jedál v teplých klimatických podmienkach, pred ich znehodnotením. Kapsaicín, vďaka svojím antimikrobiálnym vlastnostiam dokáže spomaliť degradáciu jedla až o 75%. Pridávanie pálivých omáčok alebo mletého chilli nás teda aj v dnešnej dobe dokáže chrániť pred otravou jedlom.

1. Udržuje zdravé srdce

Napomáha obehovému systému a predchádza srdcovým chorobám tým, že znižuje hladinu cholesterolu v krvnom sére a redukuje lipidové usadeniny. Tým bráni nadmernému zrážaniu krvi. Tiež rozširuje krvné cievy čím napomáha prietoku krvi.

2. Prospieva tráviacemu traktu

Môže to znieť neuveriteľne, ale kapsaicín v chilli paprikách v skutočnosti pôsobí ako prostriedok proti podráždeniu. Ľuďom s vredmi sa roky hovorilo, aby sa vyhýbali ostrým korenistým jedlám, no výskum ukázal, že paprika je pri vredoch prospešná.

Napríklad mleté chilli obsahuje okrem iného aj stopové množstvá antioxidantov a iných minerálov pomáhajúcich pri tráviacich problémoch, ako sú podráždenie žalúdka, plynatosť, hnačka a pôsobí tiež ako prírodný liek na kŕče.

Pomáha znižovať kyslosť v tráviacom trakte, ktorá spôsobuje vredy. Pomáha tiež produkovať sliny a stimuluje žalúdočné šťavy napomáhajúce tráveniu.

3. Zmierňuje bolesti kĺbov

Vďaka silným analgetickým vlastnostiam sa kapsaicín využíva tiež v medicíne. Na trhu je množstvo preparátov, či už vo forme mastičiek, alebo náplastí. Kapsaicín pri kontakte s kožou znižuje množstvo zložiek, ktoré majú za úlohu prenášať do mozgu správy o bolesti.

Nakoniec sa receptory bolesti samy vyčerpajú. Akonáhle sa to stane, bolesť dočasne zmizne. Kapsaicín sa tiež účinne využíva na liečbu pásového oparu, HIV neuropatie a iných.

4. Zlepšuje metabolizmus

Chilli zrýchľuje metabolizmus tým, že v našom tele spúšťa termogénne procesy, ktoré generujú teplo. Tento proces využíva ľudskú energiu, a tým spaľuje kalórie. Okrem toho, ak skonzumujete na ranajky chilli, vaša chuť do jedla bude po zvyšok dňa potlačená, čo v konečnom dôsledku pomáha pri chudnutí.

5. Zmierňuje migrény

Poznáte ten stav, keď bolesť jednej časti tela, prebila iná, ešte horšia? Pôvodná bolesť úplne zmizla tým, že sa váš mozog zameral na nové zranenie.

Tento stav nastane aj pri migréne, po tom, čo skonzumujete chilli papričky. vaše telo sa znecitlivý na migrénu a celkový pocit bolesti sa zníži.

6. Potláča psoriázu

Psoriáza je kožné ochorenie, ktorého výsledkom sú neestetické kožné škvrny. Kapsaicínový krém výrazne znižuje počet replikujúcich sa buniek a pomáha pri zvrátení autoimunitných kožných lézií.

7. Bojuje proti chrípke, prechladnutiu a plesňovým infekciám

Chilli papričky obsahujú okrem antioxidantov aj betakarotén, ktorý stimuluje imunitný systém a pomáha v boji proti prechladnutiu a chrípke.

Výskum tiež zistil, že nosové spreje s obsahom kapsaicínu znižujú upchatie. Zvýšená telesná teplota z požitia chilli tiež spúšťa imunitný systém do boja proti norovírusom (prechladnutiu) a vírusom chrípky.

Látky obsiahnuté v chilli sú tiež účinné proti až 16 kmeňom húb tým, že ničia plesňové patogény.

8. Znižuje riziko rakoviny

Antioxidanty obsiahnuté v chilli papričkách sa aktuálne skúmajú ako možná prevencia a liečba niektorých druhov rakoviny. Tým, že spomaľujú rast rakovinových buniek sa javia ako nádejný doplnok stravy na ochranu pred rakovinou prostaty.

Aktuálne sa tiež skúma účinok konzumácie veľkého množstva paprík (8 veľkých habanero papričiek týždenne) na liečbu rakoviny prsníka, pankreasu a močového mechúra.

9. Odstraňuje zápach z úst

Konzumácia chilli zabíja baktérie v ústnej dutine, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach z úst.

10. Zabraňuje alergiám

Vďaka protizápalovým účinkom vám môže chilli pomôcť predchádzať alergiám a symptómom alergií.

 

Pridané v: Výhody chilli

Zanechaj komentár

Naša najlepšia reklama

Vypočujte si našu úžasnú komunitu milovníkov chilli, ktorí zažili palivuo na vlastnej koži.