Habanero yellow
Habanero je odroda papriky čínskej (Capsicum chinense Jacquin). Jej názov je odvodený zo španielskeho pomenovanie Havany. Jedná sa o jednu z najpálivejších paprík. Jej plody dosahujú pálivosť 200 000 – 300 000 SHU. Majú špecifickú chuť s tónmi tropického ovocia.
Pálivosť tejto papriky a jej delikátna chuť z nej robia veľmi populárnu prísadu do omáčok a jedál. Nezrelé habanero sú zelené, ale v priebehu dozrievania väčšinou svoju farbu menia. Najbežnejšie farby tejto papriky sú oranžová, červená, žltá, biela, hnedá, ružová, ale aj zelená v zrelosti. Typická zrelá habanero je 2 – 6 cm veľká.
Habaneru sa dobre darí v teplej klíme, no priveľa slnka môže škodiť listom rastliny. Ako u všetkých paprík, aj habaneru sa darí v oblastiach s dostatkom slnka a pôdou o kyslosti 5 – 6 pH. Rastlinky sa odporúča zalievať len keď je veľké sucho. Prílišné zalievanie papričiek spôsobuje ich horkosť, ktorá je nežiaduca. Papriky habanero sa dajú dobre pestovať v skleníku, vo fólii ale aj vo voľnej kultúre. Rastlinu možno zaradiť medzi trvalky, čo znamená, že pri správnej starostlivosti môže plodiť aj niekoľko rokov. V tropickom a subtropickom prostredí, ak sú podmienky priaznivé, habanero plodí priebežne po celý rok.
Druh | Capsicum chinense Jacquin |
Pôvod | Kostarika |
Pálivosť | |
Jednotiek SHU | 200 000 – 300 000 |
Naša najlepšia reklama
Vypočujte si našu úžasnú komunitu milovníkov chilli, ktorí zažili palivuo na vlastnej koži.